Volg ons:
0413 - 714 100

Goede aansluiting personeel beste wapen in ‘war on talent’

Goede aansluiting bij personeel en werkzoekenden beste wapen in de ‘war on talent’

Focus op personeelsretentie en out-of-the-box wervingsacties om arbeidsschaarste het hoofd te bieden

 

war on talent, tekort aan technisch personeel. Deecoo helpt.

 

Hoe wapen je je bedrijf tegen de ‘war on talent’?

Hoe zeldzamer iets is, hoe groter de waarde en hoe zuiniger je ermee omgaat. Maar wat kun je als bedrijf doen wanneer het schaarse ‘goed’ waar het om gaat je medewerkers zijn?

De schaarste op de arbeidsmarkt slaat nu al keihard toe, en de komende jaren wordt de situatie alleen nog maar nijpender.  Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV:“Het lijstje van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures neemt met de maand toe”. Onder mensen met gewilde beroepen is er ware ‘war on talent’ losgebarsten.

Lastig in te vullen technische vacatures

Bedrijven maken rare bokkensprongen om gewild personeel naar zich toe te trekken of zelf bij collega-bedrijven weg te kapen. Door het UVW is er een recente lijst met ‘krapteberoepen’ gemaakt. In de branches waar wij als DEECOO actief zijn  (techniek, werktuigbouwkunde, installatietechniek, etc.) hebben we te maken met de volgende vacatures die steeds lastiger in te vullen zijn:  

  • bouw- en installatiebedrijven hebben meer vraag dan aanbod wanneer het gaat om de zoektocht naar personeel als installatiemonteurs, loodgieters, werkvoorbereiders, Building Information Modelling (BIM) modelleurs, stukadoors, elektromonteurs en engineers.
  • In de (maak)industrie is er een oplopend tekort aan lassers, constructeurs, ontwerpers en (machine) monteurs.

Als je precies wilt weten hoe de arbeidsmarktkrapte er in Noord-Oost Brabant voor staat, kun je dit handige overzicht van werk.nl downloaden.

Hoe je je talent in huis houdt

Als bedrijf kun je je op veel manieren wapenen tegen de ‘war on talent.’ Zo hou je de kans op een gebrek aan goed personeel zo klein mogelijk. Zorg er wel voor dat je arsenaal verder gaat dan het alleen het bedenken van manieren om goed personeel naar je toe te trekken.

Begin bij het behouden van je meest kostbare asset; je huidige medewerker. Laten we eerst zorgen dat goed personeel nergens anders naartoe wil!

7 tips voor blije medewerkers Deecoo Veghel

7 slimme tips om personeel aan je te binden:

 • Zorg dat je werknemers goed op hun plek zijn. Wanneer je mensen lekker in hun vel zitten, hebben ze weinig redenen om elders te solliciteren. Organiseer daarom, naast een formeel functioneringsgesprek, informele momenten waarbij je echt bij je mensen checkt hoe het met ze gaat.
 • Stel open vragen als; waar krijg je energie van? Wanneer was je voor het laatst trots op je werk? Welke werkzaamheden vind je het leukst? Wat zou je nog willen leren? Laat mensen meedenken en luister goed naar hun advies.
 • Zorg voor ’hard to beat’ secundaire voorwaarden. Ontwikkel een social programma. Denk hier aan hoe je omgaat met ziekte binnen de directe familie, hoe er wordt omgegaan met zwangerschap (regels voor de toekomstige mama en papa), speciaal verlof etc.  Durf een stapje verder te gaan wat de norm is, zo zorg je dat mensen een positieve ervaring hebben met jouw bedrijf. Dit speelt ook een rol wanneer een kandidaat een werkgever gaat selecteren.
 • Denk mee over kinderopvang, speciaal verlof en werkomstandigheden. Regel een sportabonnement, of een fiets van de zaak en denk na over na- en bijscholing programma’s. Je komt er door bovendrijven.
 • Weet wat er speelt. Kijk eens naar het programma ‘undercover boss’ op SBS 6, waar CEO’s en leidinggevenden meedraaien met personeel op elk niveau om zo inzicht te krijgen in wat er echt binnen hun eigen bedrijf speelt. Wat let je om hetzelfde te doen? En het hoeft niet eens undercover te zijn! 
 • Stel je flexibel op. Jongere generaties hechten veel waarde aan een zekere vrijheid in hun werkweek. Hun motto: ‘work-hard, play-hard.’ Het is doodnormaal dat de vaders en moeders van nu samen verantwoordelijk zijn voor eigenlijk een van de grootste uitdagingen van alle werkenden van deze tijd.  Wanneer je meedenkt met je werknemers en hen de ruimte geeft om hun werkweek flexibeler in te delen en het makkelijker maakt om een juiste balans tussen werk en thuis te vinden, voorkom je dat ze om die reden van baan veranderen.
  Ontwikkel beleid om meer flexibele afspraken ook daadwerkelijk mogelijk te maken en maak meedenken de norm. Communiceer open over dit beleid en je goede arbeidsvoorwaarden en nieuwe werknemers zullen eerder voor jouw bedrijf kiezen – en goede krachten zullen langer blijven.
 • Heb je een opleidingsprogramma? Na verloop van tijd slaat de routine toe. Veel professionals zijn dan toe aan een nieuwe uitdaging. Welke mogelijkheden tot doorgroeien en opleiding bied je in jouw bedrijf? Heb je een opleidingsprogramma voor je personeel? Denk er eens over na hoe je ze binnen het bedrijf kunt houden.Ben je in staat om je personeel lang aan je te binden, maar kom je toch nog handen tekort?  Dan kun je niet anders dan, net als vele andere tech bedrijven, te vissen in de steeds kleiner wordende poule van technisch personeel. Daarom geven we je ook een aantal tips hoe ervoor kunt zorgen dat jouw vacature en bedrijf boven komt drijven.

 

Manieren om technisch personeel te werven in een krappe arbeidsmarkt:

 • Laat zien dat je met je tijd meegaat. Omarm nieuwe vormen van communicatie, bijvoorbeeld Whatsapp. Zoek ze op op de platformen waar zij gebruik van maken. Maak het zo makkelijk mogelijk voor werkzoekenden om informatie van je te ontvangen en doe dat met de media van hun voorkeur. Gebruik bijvoorbeeld korte triggerende video’s ipv lange teksten, werk met invulformulieren in plaats van CV’s.
 • Val op! Bedenk een ludieke wervingscampagne. laat zien dat je anders bent dan de rest en het moeite van het overwegen waard.

Creatieve recruitment video voor developer

Creatieve wervingscampagne van Full Moon Digital/Pixabit Interactive om developers te recruiten.

Klik op het beeld om te video op Youtube te bekijken.

 • Richt je op studenten of schoolverlaters. Werk met snuffelstages, organiseer demodagen en stel je beschikbaar voor lezingen op relevante opleidingen.
 • En ‘last but certainly not least’ – zet een detacheringsbureau als DEECOO aan het werk! Wij zijn specialisten in het zoeken naar spelden in de spreekwoordelijke hooibergen! Wij weten wie jij zoekt en zien de unieke match tussen personeel en vacature.

Werving en Selectie in de techniek

Bij DEECOO zijn we gespecialiseerd in werving, selectie en detachering in de vakgebieden werktuigbouwkunde / metaalbewerking, elektrotechniek, installatietechniek en (interieur)bouw in Noord-Brabant.

Binnen deze vakgebieden bemiddelen wij in alle technische en techniekverwante functies op mbo-, hbo- en WO-niveau. Laat ons weten wat we voor jouw bedrijf kunnen doen.

Ontwikkel een grotere focus op duurzame inzetbaarheid. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat personeel lekker kan doorwerken tot op hogere leeftijd? Denk aan: eerder part-time werken, zware werkzaamheden af kunnen stoten, hulpmiddelen inzetten die overbelasting tegengaan etc. Lees ook een eerder een blog over duurzame inzetbaarheid.

 

Top